chronický únavový syndrom
Zdroj
Bigstockphoto

Chronický únavový syndrom: nezvladatelná únava není lenost

Snad všichni máme ve svém okolí někoho, kdo si neustále stěžuje na to, jak je unavený. Pravděpodobně jenom vlastní vinou. Nemusí to tak ale být vždycky. Chronický únavový syndrom se ovšem těžko odhaluje.

Pokud v noci spíte jak zabití, a přesto se ráno ploužíte po bytě a po zbytek dne tomu není jinak, může jít o poměrně vážný problém. Tedy za předpokladu, že se k tomu přidají i další příznaky. Jen těžko se ale diagnostikuje a spousta lidí si tuhle potíž ani nechce přiznat. Už jen proto, aby na ně ostatní nehleděli jako na lenochy.

Ne že by to ale byla kdovíjaká legrace. Chronický únavový syndrom trápí asi 40 tisíc Čechů, kteří by dali cokoli za to, aby se situace obrátila k lepšímu. K hypochondrům a lenochům tedy mají dost daleko. 

Ukázkovým pacientem je perfekcionista s vysokým pracovním nasazením a ambicemi sahajícími do nebe. Tihle lidi totiž často neví, kdy už mají zvolnit, tak jim dá jasný signál jejich tělo. Konkrétní spouštěče nikdo nedefinoval. 

Kromě toho, že bývají lidi s touhle diagnózou naštvaní sami na sebe, že nejsou tak výkonní, jak by si přáli, trpí i jejich vztahy – kvůli nedostatku energie se totiž příliš nezapojují do společných činností s ostatními. Pak se začnou cítit osamoceně a celé to může vyústit v psychické problémy.
 

chronický únavový syndrom příznaky
Kromě únavy se tenhle syndrom projevuje třeba i bolestmi hlavy, svalů a kloubů.
Zdroj
Bigstockphoto

Jak poznat chronický únavový syndrom

Než lékař někomu stanoví tuhle diagnózu, která má příznaky doprovázející i jiné nemoci, měl by vyloučit ostatní myslitelné příčiny – třeba hormonální a mentální poruchy nebo autoimunitní a neurologická onemocnění

Potom se dá dobrat k příznakům, které k diagnóze vedou. Pokud vás aspoň 4 z nich trápí déle než 6 měsíců, měl by lékař o chronickém únavovém syndromu uvažovat. O jaké příznaky jde?

  • nadměrná/neúměrná únava
  • bolesti svalů, kloubů a hlavy
  • poruchy paměti a soustředění
  • potíže se spánkem
  • emoční labilita
  • citlivost na hluk a světlo

Chronický únavový syndrom odborníci často spojují s depresí, ale nedokážou se shodnout na tom, jestli je deprese vyústěním únavového syndromu, nebo je naopak živnou půdou pro jeho rozjezd.

Jak můžete proti chronické únavě bojovat sami?

Samozřejmě můžete jít za svým lékařem – lidi tuhle možnost volí hlavně proto, že potřebují tlumit bolesti, které při syndromu vznikají. Zkuste na sobě ale taky sami zapracovat, zvlášť pokud víte, že váš životní styl není úplně na jedničku. Doporučuje se dostatečný spánek, vyvážená strava a pravidelný pohyb několikrát týdně (ideálně na čerstvém vzduchu).

Dalším krokem je eliminace toho, co vás stresuje. A nasadit taky můžete vitamíny a minerály v tabletkách, které vaše tělo podpoří ve správném fungování.

Rubriky