banánové muffiny
Zdroj
Shutterstock

Banánové muffiny: luxusní záležitost, po které se jenom zapráší

Roztomilé malé dortíky jsou hitem posledních let. Hodí se jako pohoštění pro vzácné návštěvy, ale i jen tak odpoledne ke kávě nebo čaji. Výhodou je nejen jejich variabilita, ale především lahodná chuť.

Banánové těsto jako základ

Banánové těsto je volba, po které nemusíte sáhnout, jen když potřebujete uplatnit černající banány. Jakmile ho totiž jednou vyzkoušíte, už nebudete chtít dělat jiné. Je vláčné, chutné, dlouho vydrží a pokrm přirozeně osladí. 

Recept na banánové muffiny

Co potřebujete: 200 g hladké mouky, 50 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 2 banány, 2 lžičky prášku do pečiva, vanilkový cukr, špetka soli, 2 vejce, 200 ml mléka a 85 g másla

Jak na to?

  • V jedné míse smíchejte suché ingredience a v druhé všechny tekuté.
  • Rozmačkané banány přidejte k té tekuté. Poté obě mísy spojte a dobře promíchejte, případně rozmixujte.
  • Vzniklé těsto vlijte ze 2/3 do formiček na muffiny. Navrch můžete přidat kolečko banánu jako ozdobu nebo přimíchat nasekanou čokoládu nebo ořechy.
  • Pečte 20-25 minut při 180 °C. Hotovo!
     
banánové muffiny recept
Banánové muffiny jsou jednoduché a neuvěřitelně dobré. Zkus je!
Zdroj
Shutterstock

Zdravé muffiny a ovocná obměna? Žádný problém

Téhle sladké dobroty se nemusíte vzdávat ani tehdy, když se snažíte jíst zdravěji. Připravit se totiž dá i ve zdravější verzi. Obyčejnou mouku nahraďte špaldovou. Přimíchat můžete i rozemleté ovesné vločky, cukr vyměňte za med nebo čekankový sirup a čokoládu vybírejte vysokoprocentní (s 85 % a výše). 
 

S muffiny se dá báječně experimentovat. Zatímco banán rozmixujete do těsta, jiné ovoce přidejte vcelku nebo rozkrájené na kostičky. Úžasná záležitost jsou borůvky, rozkrájené jahody nebo jablka. Už se vám sbíhají sliny? Zdaleka nekončíme. Do muffinů můžete přidat skořici, která v kombinaci s jablkem vytvoří lahodnou podzimní svačinku. Od věci není ani oříškové máslo. A pro milovníky ořechů například nasekané mandle nebo vlašské ořechy

Náš tip: Výtečné jsou banánové muffiny s pudinkem. Recept je jednoduchý. Uvařte si hustý vanilkový pudink. Podle základního receptu si připravte těsto a trochu ho vlijte do formičky. Na něj dejte lžíci pudinku a završte ještě jednou vrstvou těsta. Zhruba za 25 minut můžete servírovat. 

Ani vegani a celiaci nepřijdou zkrátka

Je celiakie nebo veganství váš případ? Abyste nemuseli zdlouhavě vyhledávat vhodný recept, přinášíme jeden osvědčený. 

Vegani budou potřebovat: 4 banány, 2 hrnky mouky, 1,5 lžičky sody, 1/2 lžičky soli, lžičku vanilkového extraktu, 1/3 hrnku kokosového oleje, hrnek cukru (ten můžete nahradit medem nebo jiným sladidlem), 1/4 hrnku vody a nasekanou hořkou čokoládu

Jak na to?

  • Kromě cukru smíchejte všechny suché ingredience.
  • V jiné misce smíchejte cukr s olejem, vodou, vanilkou, rozmačkanými banány a nasekanou čokoládou.
  • Přidejte k tomu sypkou směs, dobře promíchejte a nalijte do formiček.
  • Pečte 20 minut na 200 °C. 

Pokud vás omezuje celiakie, nesmutněte. Řešení je jednoduché, místo obyčejné mouky použijte bezlepkovou. Přidejte banány, vejce, máslo, cukr, prášek do pečiva, ořechy a kvalitní čokoládu. 

Jak vidíte, banánové muffiny jsou jednoduché a dá se z nich vykouzlit spousta variant. Jakmile ochutnáte první sousto, už je budete chtít v jídelníčku navždy. 

Zdroj 

Rubriky