domácí flapjack
Zdroj
Shutterstock

Flapjack: lahodná a výživná svačinka, kterou si snadno připravíte doma

Pečená tyčinka z ovesných vloček nejčastěji doplněná o ořechy nebo sušené ovoce pochází z Velké Británie, kde se těší velké oblibě. A my se vůbec se nedivíme. Jak si tuhle zdravou pochoutku připravíte doma? Jednoduše!

Pokud se do flapjacku pustíte doma, ušetříte nejen pěkných pár korun, ale vyladíte si výslednou chuť přesně podle sebe. Kromě ovesných vloček hrají velkou roli taky oříšky nejrůznějších druhů, sušené ovoce, semínka, kvalitní čokoláda, med, kokos nebo třeba třtinový cukr.

Flapjack se vyplatí mít po ruce, když potřebujete načerpat energii a rychle zasytit. Díky svému složení zažene hlad na delší dobu. Zkrátka ideální svačinka do práce nebo při sportu.

Skvělá volba pro výletníky nebo když vás honí mlsná

Chystáte se s partou přátel na cyklovýlet nebo chodíte kolem ledničky jako hladový pes? Zapomeňte na cukrovinky plné prázdných kalorií. Vsaďte na flapjack. Ten obsahuje plno pomalu stravitelných sacharidů, kvalitních tuků a bílkovin. Energie z něj se uvolňuje pomaleji, takže zůstanete déle sytí a plni síly. 
 

Recept na flapjack je jednoduchý a výsledek je božský

Výhoda domácího pečení flapjacků je ta, že si je můžete připravit z oblíbených surovin přesně podle svých chutí. Představujeme vám svůj oblíbený recept na nepečený flapjack, který si ovšem po vyzkoušení můžete obměňovat podle libosti.

Co potřebujete: 80 g ovesných vloček, 25 g sušených datlí bez pecky, 50 g sušených brusinek, 20 g strouhaného kokosu, 2 lžíce medu, 2 lžičky kokosového oleje, hrst oblíbených ořechů (kešu, mandle, lískové), vodu

Jak na to?

  • Všechny suché suroviny rozemelte najemno. Přidejte datle, brusinky, med a kokosový olej.
  • Vzniklou směs pořádně podrťte.
  • Aby vám vznikla správná konzistence přidejte trošku vody. Když vezmete hmotu do dlaně musí držet pohromadě a měla by být lepkavá.
  • Hmotu rozprostřete na pekáček a dejte do lednice aspoň na 2 hodiny.
  • Po ztuhnutí můžete začít krájet na čtverečky nebo tyčinky. 

Náš tip: Dokonalou chuť polijte flapjacky čokoládou nebo posypejte kokosem.

Chcete-li vyzkoušet pečené flapjacky, stačí je dát do trouby na 15–20 minut, než začnou hnědnout okraje. 

Jak vidíte, tato ovesná tyčinka je luxusní svačinka pro vás do práce i pro děti do školy. Příprava je jednoduchá a výsledek famózní. Dobrou chuť!

Zdroj
 

Rubriky