jak se zbavit vší
Zdroj
Shutterstock

Jak se zbavit vší? Vyrazte do boje s tea tree olejem, kondicionérem i alkoholem

Nezvaní hosté přisátí na hlavě nás dokážou pěkně potrápit. Vši! Nejčastěji si je děti přinesou z dětského kolektivu, ale není ojedinělé, že přelezou i na hlavu dospělého. Jak na ně?

Odborný název je pedikulóza. Je to svědivá parazitální dermatóza způsobená lidskými vši. Při setkání s ní většina z nás zpanikaří a začne vzpomínat na rychlá a drastická řešení, jako je petrolej (hrozí narušení vlasů a poleptání pokožky) nebo stříhání dohola. Zachovejte klid, nic z toho není nutné. Máme pro vás tipy, jak se protivných vší zbavit. Jde to i bez bolesti, nervů a zbytečných slziček.

Jak vši poznáte? 

O vších kolují časté mýty, které si nejprve vyvrátíme. Pedikulóza rozhodně nemá nic společného s nedostatečnou hygienou. Vši si vlezou na toho, kdo je zrovna po ruce. Děti rády dávají „hlavy dohromady“ a parazitům tak stačí jen přelézt. Nebo pokud si vy sednete na polstrované sedátko v MHD, na kterém předtím seděl člověk bojující s pedikulózou, problém je na světě. Dřív se taky věřilo, že vši umí skákat. Neumí. 

První signál, podle kterého poznáte, že máte vši, je úporné svědění pokožky hlavy. Když se na ni dobře zadíváte, můžete zpozorovat i miniaturní váčky (většinou bělavé a lesklé) připojené k vlasům. Jsou to hnidy velké asi milimetr. S lupy si je většinou nesplete, protože nejdou odfouknout. Odstraníte je pouze mechanicky a při zmáčknutí prasknou.

Vyzkoušejte tea tree olej, rozmarýn a alkohol

Vyzvěte lezoucí cizopasníky na souboj a vyzkoušejte babské rady. Nejlepší taktika je usmrtit je, nejlíp udusit. Chytali byste je těžko, jsou totiž dost rychlí. Vši nesnáší výrazné vůně. Připravte si tedy například tea tree olej, výluh z šalvěje, levandule nebo rozmarýnu a pomažte jimi hlavu. Nasaďte čepici do sprchy a nechte působit několik hodin. 
 

vši a babské rady
Olejíček namažte i na pěšinku hlavy a za uši.
Zdroj
Shutterstock

Rostlinný olej má doma jistě každý. V dostatečném množství ho vetřete do vlasů a důkladně zakryjte potravinovou fólií. Aspoň na 5 hodin děti zabavte a pak vlasy umyjte běžným způsobem. 

Náš tip: Funguje i opláchnutí hlavy v silném odvaru čerstvých listů ořešáku.

Nic z výše uvedeného nepomáhá a nejraději byste si nalili sklenku alkoholu? Skvělý nápad, ale použijte ho radši k hubení vší. Deci vysokoprocentního alkoholu (vodky, slivovice) rozmíchejte se stejným množstvím oleje a s pomocí plochého štětce je na vlasy naneste. Hlavu zabalte do alobalu a nechte působit 3 hodiny.

Náš tip: Větší množství kondicionéru rozčešte do vlasů, zabalte je do ručníku a nechte působit přes noc.

Pomoc z lékárny

Nejste si jisti, zda jste se vší a hnid zbavili dokonale? Na nic nečekejte a zamiřte rovnou do lékárny nebo drogerie. Tam najdete speciální šampóny, masky, spreje s insekticidem, ale především vyčesávací kartáček, tzv. všiváček. Tím pročesávejte pramen po prameni, nejlépe nad papírem nebo vanou, a vši rovnou likvidujte.

Víte, že vajíčka dospělé vši dorostou za 7–9 dní? Stejnou odvšivovací proceduru tedy po této době zopakujte.

Vydezinfikujte domácnost

Nepříjemných vetřelců ve vlasech jste se zbavili, ale ještě nemáte vyhráno. Veš nezvládne bez lidské krve přežít déle než den. S velkou pravděpodobností se usídlí i na oblečení, povlečení nebo plyšových hračkách. Všechno vyperte a vyluxujte. Hračky, které nelze vyprat, uložte do sáčku a dejte na 2 dny do mrazáku. Vydezinfikujte i hřebeny, kartáče a skřipce. 

Prevence především

Chcete, aby se vám vši vyhnuly obloukem? Vsaďte na prevenci. Do svého oblíbeného šampónu kápněte pár kapek tea tree olejíčku nebo olej z eukalyptu. Výrazná vůně je od vaší hlavy spolehlivě odradí. A nezapomeňte pravidelně kontrolovat sobě i dětem hlavu.

Zdroj