frankfurtská polévka
Zdroj
Bigstockphoto

Frankfurtská polévka: nešetřete na surovinách a pochutnáte si!

Jestli jste měli frankfurtskou polévku za podivnou všehochuť a směs toho, co za týden ve školní kuchyni zbylo, pojďte se s námi přesvědčit o tom, že je to jinak.

Frankfurtská polévka je naprosto delikatesní pokrm, jen je potřeba do ní vybrat ty správné suroviny a na jejich kvalitě nijak nešetřit. Pak se do ní snadno zamilujete. Její příprava je ke všemu tak jednoduchá!

Pilířem jsou kvalitní frankfurtské párky

Právě ty daly polévce výsledný název. Ve Frankfurtu se tyhle párky začaly vyrábět a prodávat už v roce 1487 a jsou stále oblíbené nejen mezi Němci. Když k tomu přidáte další dobroty, vznikne božská polévka, kterou si rádi brzy zopakujete.

A proč je potřeba „postavit“ tenhle recept právě na frankfurtských párcích? Protože na výrobu těchhle párků se dřív používalo jen a pouze libové maso z boku, tzv. brato. U nás si držely vysokou úroveň až do 90. let, kdy se rozvolnily normy a ku prospěchu to zrovna nebylo. Proto si při výběru dejte záležet a berte jedině ty, které mají obsah masa aspoň 85 %!

Kouzlo ale pochopitelně netkví jenom v dostatku masa. Další nezbytností je směs koření, kterou se frankfurtské párky při výrobě dochucují – jde o muškátový květ a oříšek a taky bílý pepř.

Frankfurtská polévka, které snadno propadnete

Teď už se ale pojďme podívat, jak si dokonalou frankfurtskou polévku připravit. 

Co potřebujete (na 4 porce): 3 frankfurtské párky, 4 brambory, litr vývaru, 2 stroužky česneku, 100 ml mléka, 100 ml smetany, lžíci sladké papriky, 2 lžíce hladké mouky, pepř a sůl, libeček a olej nebo sádlo

Jak na to?

  • Cibuli nakrájejte najemno a nechte ji na oleji nebo sádle zesklovatět.
  • K ní pak přidejte na kolečka nakrájené párky a orestujte je.
  • Hrnec odstavce z plamene, přisypte papriku a dobře promíchejte.
  • Vraťte hrnec na plamen, vlijte do něj vývar, všechno promíchejte a nechte směs 10 minut povařit.
  • Brambory si nakrájejte na kostičky a po 10 minutách je přidejte do hrnce.
  • Dochuťte polévku solí a pepřem a vařte ji, dokud brambory nezměknou.
  • Nakonec přidejte mléko, smetanu a prolisovaný česnek. Chvilku nechte polévku probublávat.
  • Při servírování ji můžete ozdobit nasekaným libečkem.

Nezapomeňte k polévce přidat oblíbené pečivo, které s frankfurtskou polévkou vytvoří báječnou kombinaci. Dobrou chuť!
 

Rubriky