jak se zbavit aft
Zdroj
Shutterstock

Jak se zbavit aft: Zkuste heřmánek, šalvěj a preventivně se dopujte vitamíny

Vyrojily se vám v ústech, nevíte proč – a co je horší – bolí. Řeč je o aftách. Poradíme vám tipy, jak se jich co nejúčinněji zbavit a zatočit s nimi jednou provždy.

Co jsou afty a proč vznikají?

Afty jsou červeně ohraničené bílé, nažloutlé nebo našedlé vřídky, které se nejčastěji vyskytují na jazyku, vnitřní straně rtů a tváří. Příčin vzniku může být celá řada, vědci do dnešního dne nepřišli na to, proč přesně vznikají.

Na svědomí je může mít stres, dědičnost, nedostatek některých vitamínů a minerálů, oslabená imunita, hormonální výkyvy (u žen před menstruací) nebo mechanické poškození sliznice v ústech. Na afty často trpí kuřáci, lidé s rovnátky nebo ústními protézami. Jisté je to, že se tahle nepříjemná záležitost týká asi 70 % populace.

Víte, že i když tomu lidi stále věří, přenosnost aft je jenom mýtus? Nakažlivé skutečně nejsou!

Když už se afty objeví, zaznamenáte je podle nepříjemného pálení při jídle, pití a čištění zubů. A za jak dlouho se jich můžete zbavit? Někdy dojde k úplnému zahojení za pár dnů, někdy až za týden nebo dva.

afty
Afty jsou nepříjemné, ale způsobů, jak s nimi zatočit, je spousta!
Zdroj
Shutterstock

Většina z nás nejspíš nejdřív sáhne po přírodní léčbě. Už naše babičky s aftami bojovaly, takže vám poradíme pár bylinek, které vám od působení vřídků uleví.

Sázkou na jistotu je kombinace heřmánku a šalvěje. Odvarem z těchhle dvou bylinek si několikrát denně vyplachujte ústa. Mají svíravé a protizánětlivé účinky, takže by měl zánět záhy vymizet. Doporučuje se taky propolis, který má dezinfekční účinky, nebo žvýkání lékořice. Dočasnou úlevu od bolesti zase přinese cucání kostek ledu

Náš tip: Během léčby nejezte kořeněná a ostrá jídla, citrusy, nekuřte, nežvýkejte žvýkačky a naopak zařaďte probiotické jogurty, které vrátí bakteriální prostředí v ústech opět do rovnováhy.

Dobu hojení si můžete zkrátit vyplachováním úst slanou vodou. Recept je jednoduchý. Do sklenice vody nasypte půl lžičky soli a vyplachujte! 

U dětí věnujte aftám zvýšenou pozornost. Řezavá bolest u nich může vést k odmítání potravy a tekutin, brzy tak hrozí dehydratace.

Pomoc z lékárny? A kdy už jít k lékaři?

Širokou nabídku produktů na boj s bolestivými vřídky najdete v každé lékárně. Zkušený lékárník vám jistě poradí to nejvhodnější. Doporučují se produkty s propolisem, speciální ústní gely, které na boláku vytvoří ochranný film, kloktadla nebo pastilky proti bolesti. Vedlejším účinkem těchhle přípravků ale může být dočasná ztráta chuti.

Trápí-li vás afty přece jen nepěkně často, máte-li při nich horečku nebo vám znemožňují jíst a pít, vypravte se za svým praktickým lékařem. Není se za co stydět. Nejlépe uděláte-li si ještě poznámky, kdy se u vás afty objevily a co mohlo být jejich spouštěčem

Vsaďte na prevenci

Posilujte svou imunitu, otužujte se, zdravě a vyváženě jezte (pohlídejte si příjem především kyseliny listové, vitamínu B12 a železa). Nešiďte spánek (spěte 7–8 hodin) a vyhýbejte se dlouhodobému stresu. Zařaďte relaxační techniky, ideální je meditace nebo jóga. A pravidelně pečujte o dutinu ústní.

Náš tip: Na podporu imunity zvolte mix bylinek, jako je například třapatka nachová, šípek, kopřiva a list černého rybízu.

Uvidíte, že afty nebudou mít šanci.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Rubriky