patro v bytě
Zdroj
Shutterstock

Patro v bytě: chytré řešení, jak využít prostor naplno

Patro v bytě vám může posloužit jako stylová záchrana prostoru. Hodí se obzvlášť do garsonek, kde se shání každý centimetr navíc. A ve vzdušných loftových bytech nabídne druhé patro útulnou oázu klidu.

Jak naložit s prostorem? Jako první se řiďte výškou stropu. Máte ho vyšší? Paráda, máte napůl vyhráno. Z jedné místnosti tak můžete rázem vykouzlit dvě a z jednoho bytu i byt a půl. Další důležitý krok je promyšlení schodů a snadný přístup. 

Ve zvýšeném patře se obvykle nachází ložnice, pracovna, čtenářský koutek s knihovničkou nebo odpočinková místnost. Vznikne tak příjemný prostor, který přesně sedne vašemu stylu a potřebám.

Vzhůru k výškám aneb Řešení do malého bytu

U menších bytů je patro spíš praktickou otázkou, jak získat co nejvíc prostoru. Je stále oblíbenější, protože pod ním vznikne další prostor, a to například pro psací stůl, židli nebo skříňky. A umístíte-li patrovou postel do dětského pokoje, trefíte se do černého hned dvakrát. Ušetříte prostor a děti budou ze spaní ve výšce nadšené. 

Náš tip: Pro bezpečný výstup opatřete schody zábradlím.

Dobře ale promyslete bezpečný přístup do patra. Strmé schůdky nebo rozviklaný žebřík, to by nebylo to nejlepší řešení. Obzvlášť máte-li potíže s pohybovým aparátem nebo trpíte náměsíčností. 

V garsonce oddělíte místo na spaní

Žijete ve své malé útulné garsonce sami a je to vaše srdcovka. Ale vadí vám, že vlastně v jedné místnosti vaříte, pracujete, odpočíváte i spíte? Pomyslně oddělit ložnici můžete i v tomhle případě vybudováním patra. Prostor na spaní bude jasně daný, váš byt dostane zcela nový nádech a zvýší se jeho hodnota. 

Příležitost pro kutily nebo snadná koupě

Zručnější kutilové se mohou do výroby patra pustit sami. Stačí si jen dopředu ujasnit, jak má hotové patro vypadat (nevyčerpatelnou inspiraci najdete na internetu) a mít dostatek materiálu. Nejčastěji se používá dřevo. Odstín by měl samozřejmě ladit s celkovým stylem místnosti. 

Ti, kteří chtějí patro pořídit rychle a bez starostí, ho mohou mít už za několik tisíc korun. Na něj pak postačí jen položit matraci a o nic víc se nemusíte starat.

Náš tip: Pod stropem je o něco vyšší teplota, proto myslete na dostatečné větrání.

Patro jako dvojí řešení

Patro je skvělé řešení pro malé i velké byty. Ve velkých bytech díky němu dokážete stoprocentně využít prostor. V malých bytech díky němu prostor získáte. Vždycky si ale nezapomeňte zkontrolovat výšku stropu, která z patra zbývá, abyste se necítili nepříjemně stísněně.

Zdroj

Rubriky