jak skladovat kávu
Zdroj
Shutterstock

Jak skladovat kávu, aby zůstala co nejdéle čerstvá

Nedokážete si svůj den představit bez šálku tohohle lahodného moku? Chápeme. Nic se nevyrovná vůni právě uvařené kávy. Abyste z její chuti vytěžili maximum, poradíme vám, jak ji udržet čerstvou co nejdéle.

Nevěřte pověrám

I co se týká skladování kávy, kolují mezi lidmi nepravdivé pověry. Hned na úvod si je vyvrátíme. Kolegyně z práce vám radí skladovat kávu v lednici, aby déle vydržela? Nesmysl! Kávě nedělá dobře chlad, vlhkost ani pach, který může v lednici pochytat. A věřte, že ho pochytá. Stejně tak je hloupost uchovávat kávu mletou, ta totiž vyčichne jedna dvě.

Kávě rozhodně neprospěje ani teplé místo na přímém světle. Nechávat byste ji neměli v původním otevřeném obalu nebo plastikovém sáčku. A zapomeňte na průhledné sklenice nebo nádoby s průsvitným víčkem. 

Dejte si pozor na střídání teplot, jednotlivá zrnka by se mohla orosit, nasát vlhkost a ztratit tak svoji typickou chuť i vůni.

Vsaďte na vakuum

A co tedy dělat, aby káva vydržela co nejdéle čerstvá? Po příchodu domů ji raději přesypte do vakuové nádoby. Úplně nejlepší je, pokud máte doma vakuovačku. Jednotlivá zrnka nasypte do speciálního sáčku a přebytečný vzduch z něj vakuovačkou vysajte. Jakmile část kávy odeberete, můžete sáček znovu zavakuovat.

Někdy je káva zabalena ve speciálním obalu s jednostranně propustným ventilem. Ten umožňuje, aby se plyny uvolňující se z kávy po pražení dostaly ven, ale žádný vzduch nepropustí dovnitř. Narazíte-li na takové balení, vydrží vám v něm káva klidně i několik týdnů.

žena s kávou
Abyste si aroma a chuť kávy doopravdy užili, je potřeba ji správně skladovat.
Zdroj
Shutterstock

Kam kávu uložit

Kávu ve vakuovací dóze nebo sáčku zbaveného vzduchu uložte na suché a stinné místo, kam nedopadají sluneční paprsky. Potřebujete-li kávu uložit na delší dobu, zkuste trik s mrazničkou. Po vyndání ji nemusíte rozmrazovat. Ale pamatujte, pokud ji jednou vyndáte, zpět do mrazáku už ji nevracejte. Opětovným zmrazením byste její chuť pohřbili navždy. 

Co potřebujete vědět? Kdy byla káva upražená

Úplně nejdůležitější je ovšem výběr kávy, tomu věnujte odpovídající čas i péči. Vyplatí se vám to. Snažte se vybírat tu nejčerstvější. Bohužel to může být někdy oříšek, protože na obale najdete většinou jen datum s minimální trvanlivostí, nikoliv datum pražení kávy.

Vypravte se do kaváren nebo speciálních obchůdků s kávou. Kvalitní, chutná a aromatická káva by měla být pražena maximálně několik dnů před tím, než si ji koupíte. Nakupovat do zásoby se nevyplatí, kupte si jen tolik, kolik dokážete spotřebovat zhruba do 7 dnů

Vydat se můžete i na průzkum do kávových speciálek, kvalitní zrna z pražírny vám poskytnou výjimečný gurmánský zážitek.

Hugh Jackman řekl: „Pro mě je vůně čerstvé kávy jeden z největších vynálezů.“ Souhlasíte? My rozhodně ano!

Zdroj