výběr roštu do postele
Zdroj
Pexels

Jak vybrat ten správný rošt do postele

Když zařizujete ložnici a sháníte novou postel, nezapomeňte na důležitost kvalitního postelového roštu. Nejenže je základem pohodlného spánku, ale také zásadně ovlivňuje dlouhověkost a funkčnost vaší matrace.

Druhy roštů dostupné na trhu

Rošty bývají vyrobené z různých typů dřeva - smrk, buk, bříza jsou nejčastější. Existují i rošty s karbonovou povrchovou úpravou, která chrání před prachem, plísněmi a bakteriemi.

Hlavní typy roštů na trhu jsou:

  • Lamelové
  • Laťové
  • Segmentové
  • Polohovací

Výhody lamelových roštů

Lamelové rošty jsou oblíbené díky své pružnosti a schopnosti rovnoměrně rozložit tlak těla. To pomáhá udržovat páteř v přirozené poloze. Větší počet lamel znamená lepší adaptabilitu k tvaru těla. Lamelové rošty mohou být buď pevné, nebo polohovatelné – ideální pro ty, kdo tráví v posteli více času.

Tento typ roštu rovněž prodlužuje životnost matrace tím, že podporuje její prodyšnost a zabraňuje hromadění vlhkosti.

Polohovací rošty pro čtení a relaxaci v posteli

Polohovací rošty umožňují nastavit polohu v oblasti hlavy, beder a nohou. Ideální pro relaxaci, čtení nebo snídání v posteli. Vhodné jsou lamelové a laťové verze s nastavitelnou tuhostí. Pro polohovací rošty nejsou vhodné pružinové ani příliš vysoké matrace. Pro ještě větší pohodlí si můžete pořídit motorový rošt s dálkovým ovládáním.

postelový rošt
Zdroj
vyspimese.cz

Laťové rošty a jejich přínos

Laťové rošty jsou cenově výhodnější alternativou k lamelovým roštům. Jejich nosnost může dosáhnout až 220 kg. Laťové rošty jsou buď s latěmi spojenými textilními pásky nebo zasazenými do rámu. Mají výbornou vzdušnost, což zabraňuje množení roztočů v matraci. Jsou vhodné hlavně pro pružinové a vyšší matrace.

Segmentové rošty pro maximální pohodlí

Segmentové rošty jsou složeny z jednotlivých talířů, které se přizpůsobují pohybům vašeho těla. Můžete si nastavit tuhost v ramenní a bederní oblasti. Tento typ roštu je ideální pro osoby s bolestmi zad a kloubů nebo pro ty, kteří hledají nejvyšší možný komfort. Jsou skvělé pro prodyšnost matrace.

Rošty na míru, věděli jste o nich?

Rošty na míru jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí nejlepší možné pohodlí. Nebo pro ty, kteří mají atypickou postel, nebo si nechali dělat postel na míru a teď shání atypický rošt

Rošty na míru mohou být přizpůsobeny specifickým potřebám vašeho těla, což znamená lepší podporu a komfort. Jsou ideální pro lidi s konkrétními zdravotními potřebami, jako jsou problémy se zády nebo klouby. Umožňují precizní nastavení tuhosti a pružnosti v různých částech roštu, což přispívá k lepšímu spánku a celkovému zdraví.