plíseň v ložnici
Zdroj
Maliflower73 / Shutterstock

Máte v ložnici vlhko a plísně? Pomůžeme vám se jich zbavit

Když se v bytě nebo domě objeví plíseň, vždy je to problém. O to horší je, když se objeví v tak důležité místnosti, jako je ložnice. Příčinou vzniku není nic jiného než příliš vysoká vlhkost v daném pokoji. Obzvláště pro lidi se slabou imunitou to může být problém, který může vést ke zdravotním problémům, jako například alergie. Jak proti tomu bojovat a udělat z ložnice místo plné pohody? To si řekneme v tomto článku.

Jak předcházet vlhkosti v ložnici a vzniku plísní?

Jak jsme si již v úvodu řekli, plíseň potřebuje ke svému vzniku a dalšímu růstu vlhké prostředí. Proto je důležité začít právě tady. Vlhkost v ložnici můžete snížit následujícími tipy:

  • Zajistěte, aby místnost byla dobře větraná. Pravidelné větrání ložnice pomáhá odstranit vlhkost a zlepšit cirkulaci vzduchu.
  • Pořiďte si odvlhčovač vzduchu.
  • Zkontrolujte izolaci. Zkontrolujte, zda nejsou na stěnách a oknech mezery nebo praskliny.
  • Větrejte matraci i povlečení – ani luxusní matrace není v bezpečí před vlhkem.
  • Omezte rostliny v místnosti. Mohou přispívat k vytváření vlhkosti.
  • Udržujte čistotu a sucho.

To, jak snížit vlhkost v ložnici, už víte, a přesuneme se dále.

Jak poznat plíseň a jak se jí zbavit?

Plíseň je často viditelná na površích, ale může být také skryta v místech, která nejsou na první pohled viditelná. Typickými znaky jsou silný zápach, tmavé skvrny nebo změny barvy povrchu, případně pocity alergie. Pokud tedy uvidíte podezřelé místo, můžete si vaši domněnku ověřit tím, že je místo vlhké.

Plíseň se může dostat všude a v bezpečí není ani vaše ložní prádlo, přikrývka, polštář nebo matrace. Takto postiženou matraci ještě nemusíte ale vyhazovat, obzvláště pokud to byla drahá kvalitní matrace, pak zajisté oceníte návod, jak odstranit plíseň z matrace.
 

čištění matrace
Zdroj
Nick Alias / Shutterstock

Jak vyčistit matraci?

  • Odneste matraci z ložnice. Sundejte chránič matrace a pokud na ni máte potah, pak jej vyperte. Pokud vás zajímá, jak prát potah na matraci, pak normálně v pračce na 40 až 60 stupňů.
  • Na vhodném místě matraci očistěte za pomocí suchého kartáče a následně odstraňte povrchovou plíseň směsí octu a vody.
  • Nechte ji uschnout nejlépe na slunci, paprsky mohou pomoci zabít plíseň a odstranit vlhkost.
  • Po důkladném usušení ji vraťte na místo.

Udělejte z ložnice místo, kde se budete těšit

Vlhkost i plíseň máme zdárně vyřešeny a zbývá si říct jen, jak zařídit ložnici pro zdravý a kvalitní spánek. Zdravý a čerstvý vzduch je jen půlka úspěchu. K tomu, aby byl váš spánek perfektní, je potřeba hlavně pohodlná a vysoká matrace. Ideální je například matrace z paměťové pěny, která se řadí mezi zdravotně kvalitní matrace. Navíc nabízí spoustu benefitů.
 

jak zařídit ložnici
Zdroj
Regina Foster / Shutterstock

Zdravotní výhody paměťové pěny

  • Podpora páteře. Paměťová pěna reaguje na tělesnou teplotu a váhu, což znamená, že se tvaruje podle tvaru těla.
  • Pomáhá s bolestmi zad. Díky schopnosti rozložit tlak rovnoměrně po celém povrchu matrace může paměťová pěna pomoci zmírnit bolesti zad a svalů.
  • Redukuje pohyb po posteli. Paměťová pěna absorbuje pohyb.
  • Lepší spánek. Dokáže zlepšit kvalitu spánku a zkrátit dobu potřebnou k usnutí.
  • Rovnoměrně vyrovnává hmotnost. U párů, kde je výraznější váhový rozdíl, vyrovnává tlak.

Navíc vám může vydržet pořádně dlouho. Stačí se o ni dobře starat. Pokud vás zajímá, jak prodloužit životnost matrace, pak je to vcelku jednoduché. Používejte ochranné návleky, pravidelně matraci otáčejte, větrejte ji a samozřejmě udržujte čistotu. Těchto pár jednoduchých činností může prodloužit životnost až na deset let. A to je také odpověď na otázku, jak často měnit matraci.