proč číst
Zdroj
Bigstockphoto

Čtěte si. Prospějete to vaší slovní zásobě i paměti

Ve škole nás učili číst. Hodně brzo. Abychom se zorientovali ve světě a dokázali si přečíst výstrahy, které nás mají upozornit na nebezpečí.

Nejen to ale bylo cílem hodin čtení. Šlo taky o to, abychom dokázali přečíst i delší texty a taky jim porozumět. Ať už kvůli dalšímu studiu, práci nebo pro zábavu.

Knížky nejsou žádná novinka, takže čtení pro zábavu už taky frčí nějakou dobu. A proč se tedy začíst do klasické nebo elektronické knížky, když na nás všude číhají videa, seriály, filmy a další radůstky?

Čtením si rozšiřujete slovní zásobu

Víte, proč by děti školou povinné i studenti středních škol měli přečíst aspoň pár knížek za rok? To proto, aby si rozšiřovali zatím slabší nebo průměrnou slovní zásobu. Spoustu slov, která si přečteme, si i během dospělosti osvojíme, některá dokonce začneme i aktivně používat. A když ne, aspoň je máme v pasivní slovní zásobě, takže víme, co znamenají, a příště už nás nezaskočí.

Zlepšuje se paměť a koncentrace

Na čtení se musíte soustředit a zároveň musíte držet v paměti, co se stalo před několika stránkami. U pravidelných čtenářů údajně odborníci zjistili až o 50 % lepší paměť než u lidí, kteří nečtou. A to už je něco!

Pořád se něco dozvídáte

Ať už čtete literaturu faktu, nebo severské detektivky, určitě se zase dozvíte něco nového. Nikdy nevíte, kdy se vám to bude hodit a kdy s tím ohromíte!
 

přínosy čtení
Čtení může být skvělý koníček. Klidně i levný a nenáročný.
Zdroj
Bigstockphoto

Čtenáři jsou empatičtější než nečtenáři

Je to vlastně logické. Při čtení se nám stává, že se vcítíme do role některé z postav. A pak už empatie jede naplno. Čtenáři tak potom dokážou líp naslouchat svému okolí a jsou v praxi lepší oporou než lidi, kteří schopnost empatie nerozvíjejí. 

Pomáhá od stresu, depresí a bolesti

Když je vám smutno, možná si vezmete knížku a necháte se unést do jiného světa. A je to v pořádku, pokud se zrovna nevyhýbáte problému, který vyžaduje akutní řešení. Nejednou už se stalo, že situace, kterou jsme přečetli v knížce, potkala i nás – a dost možná nám to pomohlo vyřešit ji v reálu! 

Podobně to chodí i u pacientů s depresemi, ovšem tady odborníci doporučují hlavně četbu aspoň populárně naučné literatury o nemoci samotné. Pomáhá to, poznat tímhle způsobem „nepřítele“. 

A čtením se dá ulevovat i od bolestí, tedy těch menších. Odvést pozornost od samotného bolavého zubu nebo pooperační rány je základ úspěchu. 

Šetří peníze i místo

Hledáte nový koníček? Tenhle je levný. Pokud si knížky nechcete nebo nemůžete kupovat, stačí si zařídit vstup do knihovny, případně vsadit na e-knihy a čtečku. To je především způsob, jak mít spoustu knížek stále u sebe a na nesmírně malém prostoru.

Tak si udělejte pohodlí a začtěte se!
 

Rubriky