aromaterapie
Zdroj
Shutterstock

Objevte sílu aromaterapie a poznejte účinky jednotlivých vůní

Aromaterapie je nejvoňavější medicína na světě. Díky ní si doma můžete vytvořit krásnou atmosféru a s vhodnými éterickými oleji se zbavit i některých zdravotních problémů.

Co je aromaterapie?

V doslovném překladu znamená aromaterapie „léčba vůní“. Je to druh alternativní medicíny, při kterém se užívají těkavé látky (známé jako éterické oleje) za účelem léčby, prevence onemocnění nebo zlepšení duševního stavu.

Víte, že éterický olej je kapalina destilovaná pomocí vodní páry z listů, stonků, květů a dalších částí rostlin? Přestože se nazývá olej, nezanechává mastnou stopu a neobsahuje mastné kyseliny.

Jak na to? Použijte nosný olej

Nosný olej je rostlinný olej nebo směs olejů (například olivový, slunečnicový, mandlový), který se používá k míchání esenciálního oleje, díky němuž předejdete problémům při aplikaci na kůži. 

Každá vonná esence má specifické účinky na naše zdraví a psychickou a fyzickou pohodu. Které vůně se používají nejčastěji a s čím vám mohou pomoct?

  • Pomeranč – příznivě působí na psychiku, zlepší vám náladu a pomůže s nechutenstvím
  • Borovice – uvolňuje dýchání a ulevuje nosní sliznici, vyzkoušejte při astmatu, kašli a zahlenění
  • Citrón – působí antisepticky, ničí bakterie ve vzduchu a podporuje tvorbu bílých krvinek
  • Levandule – výborná na uklidnění pocuchaných nervů, snižuje krevní tlak a jako bonus je účinná proti molům
  • Šalvěj – působí sedativně na nervový systém a umí navodit pocit silné euforie
  • Cedrové dřevo – pomůže s nachlazením, kašlem a využijete ho i jako přírodní repelent
  • Jasmín – používá se při úzkostech, napětí a bolestech hlavy, výborné účinky má ale i na pleť, je taky silným afrodiziakem
  • Růže – patří mezi nejvzácnější a nejdražší oleje, pomůže s nespavostí a bolestí hlavy 
  • Eukalyptus – ulevuje při zánětech dutin, hrtanu a bronchitidě
  • Grapefruit – je skvělý životabudič, podporuje pozitivní myšlenky a pomáhá při poruchách soustředění
  • Zázvor – uvolňuje napětí, pomáhá s bolestí hlavy a doporučuje se při zvýšeném stresu

Náš tip: Zajímá vás aromaterapie pro děti? Nejvhodnější éterické oleje právě pro ně jsou vanilka, pomeranč, mandarinka a meduňka.
 

domácí aromaterapie
Aromaterapie je prospěšná, ale musí se to s ní umět.
Zdroj
Shutterstock

Inhalace, masáž nebo voňavá koupel

Nejrychlejší způsob, jak dostat éterický olej do krve, je přímá inhalace. Olejovou směs (vonnou esenci a rostlinný olej) nakapejte na kapesníček, polštář nebo jiný kus látky a vdechujte. Další možnost je využití aromalampy se svíčkou, masáž vonnými oleji, aromakoupel nebo inhalace za použití horké vody.

Domácí levandulová sůl do koupele

Připravte si doma koupel, která vám prospěje, a naučte se tak pracovat s vůní.

Co potřebujete: 2 hrnky soli z Mrtvého moře, 4 lžíce sušené levandule, 10 kapek éterického oleje levandule, lžičku olivového oleje a fialové potravinářské barvivo (nemusí být)

Jak na to?

Všechny ingredience promíchejte v misce a potom přesypte do uzavíratelné nádoby. Do teplé lázně přidejte 3 lžíce této soli a užijte si relaxační koupel.

Náš tip: Vonná sůl do koupele se hodí i jako hezký, vlastnoručně vyrobený dárek. Uzavíratelnou skleněnou nádobu převažte stuhou nebo ozdobte mašličkou.

Friluftsliv jako koncept štěstí aneb Do přírody za každého počasí

Na co si dát pozor

Aromaterapie není nijak nebezpečná, ovšem za předpokladu, že dodržujeme všechny zásady týkající se jednotlivých vůní. Na každém balení vonného oleje najdete upozornění, pro koho není olej vhodný. Těhotné ženy by se například měly vyhnout kafrovému a skořicovému a osoby s vysokým krevním tlakem zase zázvorovému a bazalkovému

Pozor si dejte i na koncentraci. Samotný éterický olej je velmi silný a při vysoké koncentraci by mohl působit negativně a vyvolat bolest hlavy nebo nevolnost. Podle užití ho řeďte s vhodným nosičem a hlídejte přiměřenou míru. 

Nikdy nenanášejte neředěné éterické oleje na pokožku nebo sliznice!

Aromaterapii můžete použít k léčbě některých, nepříliš závažných zdravotních problémů. Vůni si můžete nosit stále u sebe (pár kapek na kapesníčku), nechat se namasírovat nebo rozvonět celý svůj domov pomocí aromalampy. Vyberte si vhodnou vůni a účinky vyzkoušejte na vlastní kůži a nos.

Zdroj
 

Rubriky