friluftsliv
Zdroj
Bigstockphoto

Friluftsliv jako koncept štěstí aneb Do přírody za každého počasí

Hygge už tu bylo. Udělat si doma pohodičku je fajn, ale občas to chce něco úplně jiného. Občas to chce překonat svůj komfort a jít energii naproti!

Právě o tom je friluftsliv, koncept štěstí, který vychází z toho, že energii nejlíp načerpáme venku na čerstvém vzduchu, ideálně tedy v přírodě, ale důležité je prostě vyjít ven. Častý pobyt na čerstvém vzduchu dělá člověku dobře nejen na těle (protože pohyb je zdravý), ale i na duši (už jen proto, že ze sebe máme dobrý pocit, že něco děláme). Příroda je nejlepší nabíječka, tak toho využijte při každé příležitosti.

Kdy je příležitost? Vždycky!

A dostáváme se k jádru pudla. Friluftsliv není o tom, že půjdete ven jednou za měsíc a během výletu se na další měsíc zničíte. Jde o to, abyste vyšli aspoň na krátkou procházku třeba každý den, během jakéhokoli počasí (i když tanec mezi hromy a blesky nedoporučujeme). Možná budete mít nejdřív pocit, že vycházka v chumelenici nebo dešti vám náladu nezvedne, ale nakonec přijdete na to, že jste se mýlili.

Má to svou logiku. Kdyby Skandinávci, kteří světu poselství friluftsliv nesou, chodili ven jen tehdy, když je hezky, moc by toho po venku nenachodili. Mimochodem právě oni to dotáhli k dokonalosti a chodí třeba do parku trávit obědovou pauzu – pěkně s krabičkou jídla a příborem.
 

procházka v dešti
I procházka v dešti má svoje kouzlo. A vy nejste z cukru!
Zdroj
Bigstockphoto

Během procházky, ať už bude dlouhá kilometr, nebo desetkrát tolik, vnímejte, co se děje kolem vás. Jasně, můžete si pustit hudbu do sluchátek, ale zpěv ptáků nebo šum lesa je hudba naprosto bezkonkurenční. 

Okysličte se

Procházky jsou návykové. Jakmile si na ně zvyknete, už se jich nebudete chtít vzdát. A ke všemu je to skvělý způsob, jak zhubnout, a to naprosto přirozeným pohybem. Pobyt na čerstvém vzduchu a „vypnutí“ mozku ocení všichni, ale zejména ti, kteří pracují hlavou. Další výkony pak budou stát za to, vážně!

Rubriky