jak nabrousit nůž
Zdroj
Freepik

Průvodce perfektním broušením nože, naučte se, jak správně nabrousit nůž

Nemusíte se trápit s tupými noži, ať už kuchyňskými, takový nůž je často nebezpečnější než ostrý a nabroušený. Naučte se správně a efektivně naostřit nože a užijte si snadné krájení ingrediencí, zároveň ochráníte své prsty a prodloužíte životnost nože.

Jaké nástroje použít pro domácí broušení

Vyhněte se jednoduchým ostřičům s ocelovými kotoučky, protože ty mohou poškodit čepel nože. Místo toho použijte brusný kámen, který je k dispozici v různých tvarech a materiálech, jako je karborundum (karbid křemínku). Pro doostření nožů využijete ocílku, o které podrobněji píšeme níž. Velkou nabídku brusných kamenů pro domácí použití najdete tady: https://www.outfit4events.cz/czk/.

Jak vybrat brusný kámen

Hlavním kritériem pro výběr brusného kamene je jeho zrnitost. Pro hrubé broušení zvolte kámen o zrnitosti 100–600, pro jemné až velmi jemné broušení kámen s zrnitostí 600–1200 a pro extra jemný výbrus kámen o zrnitosti 2000–8000.
 

brousek
Zdroj
outfit4events.cz
broušení nože
Zdroj
outfit4events.cz

Postup broušení na brusném kameni

Než začnete brousit, namočte kámen na 5 minut do vody. Před samotným broušením je dobré nůž očistit a prohlédnout, zda nemá viditelné poškození. Také je důležité, aby byl nůž suchý a čistý. Broušení pak provádějte s udržováním konstantního úhlu, který se liší podle typu nože. Např:

klasické kuchyňské nože bruste pod v úhlem 15 °,
japonské a filetovací pod 15–20 °,
lovecké nože pod úhlem 25–28 °.

Při broušení používejte jemný tlak a nezapomeňte brousit obě strany nože.

Po naostření je dobré nůž opláchnout a osušit, abyste odstranili všechny zbytky brusiva a kovu. Pravidelné čištění a udržování ostří prodlouží životnost nože.

Použití ocílky

Ocílka se hodí pro doostření již ostrých nožů. Tupé nože s ocilkou nenabrousíte! Její správné používání vyžaduje zvláštní techniku a koordinaci pohybů. Broušení s ocílkou si nacvičte nejprve na nějakém levném noži a až poté vyzkoušejte na dražším a hodnotnějším.

Pro začátek si můžete ocílku opřít o stůl. Obtahujte ve stejném úhlu, jako tomu bylo v případě ostření na kameni. Pokud se vám po broušení ocílkou na břitu objeví zuby, obtahovali jste nůž v příliš ostrém úhlu. Nezapomeňte střídat obě strany čepele.

Tip: Pokud má nůž extrémně tupé ostří nebo vylomené zuby, je lepší jej nechat nabrousit profesionálně. Kompletní návod na broušení nože i s obrázky a videem najdete tady.