hrady a zámky v okolí Prahy
Zdroj
Shutterstock

Tajemné i romantické hrady a zámky v okolí Prahy. Kam to bude?

Chcete se z Prahy vydat na některý z našich nádherných hradů a zámků? Inspirujte se našimi tipy. Představíme vám 10 skvostů, které mají rozhodně co nabídnout.

Hradů a zámků najdeme v naší kotlině opravdu nespočet a každý z nich je něčím specifický. Dnes se podíváme na 10 nejzajímavějších v okolí naší metropole. 

#1 Dětenice

Goticko-renesanční tvrz později přestavěná na barokní zámek se nachází v Českém ráji ve vesničce Dětenice. Během prohlídky budete moct obdivovat dochované gotické, renesanční a barokní fresky, nástěnné malby, štukové výzdoby, historické zbraně i překrásná kachlová kamna.

Kromě prohlídky zámku můžete navštívit i pivovar a středověkou krčmu, případně se ubytovat ve středověkém hotelu. Součástí zámku je i nádherný rozlehlý park, kde si můžete objednat piknikový koš a lebedit v trávě. 

Autem vám bude cesta z Prahy trvat přibližně 1 hodinu a 20 minut.
 

zámek Dětenice
S Dětenicemi je spojena i středověká krčma a středověký hotel.
Zdroj
Shutterstock

#2 Dobříš

Rokokový zámek Dobříš je rozsáhlá trojkřídlá stavba s téměř čtvercovým dvorem. Dnešní podoba pochází z let 1745–1765, kdy byla provedena přestavba původního barokního sídla poničeného požárem.

Během 2. světové války zámek sloužil jako sídlo nacistů. Po válce zase plnil úlohu Domova spisovatelů a v roce 1991 tu před svou smrtí krátce pobývala i herečka Adina Mandlová.

Po prohlídce zámku se můžete občerstvit ve stylové restauraci a poté se projít v anglickém a francouzském parku. 

K zámku se dostanete zhruba za 45 minut jízdy autem.
 

zámek Dobříš
Dobříš láká třeba i na procházku parkem v anglickém a francouzském stylu.
Zdroj
Kaca Skokanova / Shutterstock

#3 Karlštejn

Karlštejn je doslova poklad Středočeského kraje ležící uprostřed chráněné krajinné oblasti Český kras. S návštěvností kolem 200 000 turistů ročně se řadí mezi naše nejnavštěvovanější hrady. Veřejnosti je přístupný nepřetržitě od roku 1905!

Byl založen kolem roku 1348 jako soukromé reprezentační sídlo Karla IV., později sloužil jako klenotnice. Během prohlídky se pokocháte vyspělými uměleckými pracemi pozdního středověku, jako jsou například freskové malby. Unikátem hradu je pak soubor 129 gotických deskových maleb zdobící stěny kaple sv. Kříže, který svým rozsahem nemá ve světe obdoby. 

Z Prahy se dostanete autem na Karlštejn zhruba za 45 minut. 
 

hrad Karlštejn
Karlštejn je poklad světového měřítka, zvlášť pak jeho kaple sv. Kříže.
Zdroj
Shutterstock

#4 Kokořín

Hrad Kokořín leží na ostrohu pískovcové skály nad Kokořínským dolem uprostřed chráněné krajinné oblasti. Vznik se datuje někdy do poloviny 14. století, kdy ho nechal postavit Hynek Berka z Dubé. Během následujících staletí se vystřídalo několik majitelů, kteří sídlo příliš neudržovali. Po třicetileté válce navíc císař Ferdinand zařadil Kokořín mezi tzv. prokleté hrady, které už nesměly být opravovány, protože by mohly ohrozit panovnickou moc.

Kokořín na vás dýchne romantickou, úžasnou atmosférou. Možná je to i díky památníku K. H. Máchy, který zde naleznete. Během prohlídky nevynechte válcovou vyhlídkovou věž vysokou 38 metrů. 

Ke Kokořínu se dostanete z Prahy asi za hodinu.
 

hrad Kokořín
Celá oblast Kokořínska je nesmírně malebná. Zavítejte proto nejen na hrad!
Zdroj
Shutterstock

#5 Konopiště

Původně hrad založený ve 13. století je dnes zámkem neodmyslitelně spojeným se svým posledním šlechtickým majitelem Františkem Ferdinandem d´Este. Ten nechal zámek upravit do pseudohistorického romantického hradního stylu, a na úpravách se podílel i český architekt Josef Mocker.

K vidění je toho opravdu hodně, z nejzajímavějších můžeme jmenovat soukromé pokoje Františka Ferdinanda, lovecké trofeje a loveckou trasu, která ukrývá tajné schodiště vedoucí k jeho ženě Žofii Chotkové.

Od poloviny 19. století patří ke Konopišti chov medvědů. Pozdravit tak můžete vzácného medvěda ušatého. Jmenuje se Jiří a narodil se v roce 2011.

Na Konopiště dojedete z Prahy autem asi za 35 minut.
 

zámek Konopiště
Konopiště je spojené například s chovem medvědů.
Zdroj
Shutterstock

#6 Křivoklát

Křivoklát je jeden z nejstarších a nejvýznamnějších středověkých hradů v České republice. Původně to byl lovecký hrad Přemyslovců, který sloužil coby útočiště k radovánkám a lovu. Poté, co Přemysl Otakar II. dokončil rozsáhlou kamennou přestavbu, se Křivoklát stal reprezentačním sídlem českých králů.

Svého času byl také vyhlášeným státním vězením. V jeho zdech nedobrovolně pobýval i Karel IV. nebo alchymista magistr Edward Kelly.

K vidění je hradní kaple, rytířský sál, mučírna nebo knihovna obsahující na 52 tisíc svazků

Ke Křivoklátu se dostanete asi za hodinu jízdy autem.
 

hrad Křivoklát
Křivoklát byl svého času i vyhlášeným vězením.
Zdroj
Shutterstock

#7 Krakovec

Krakovec je zřícenina gotického hradu přestavěného na renesanční zámek. Vystavěn byl kolem roku 1383, avšak po požáru v roce 1783 byl definitivně opuštěn a postupně se měnil ve zříceninu. Není tajemstvím, že na hradě pobýval i mistr Jan Hus poté, co musel opustit Prahu.

Množství dochovaných gotických architektonických prvků, provedení arkýřové kaple i postavení půlválcové věže vypovídá o původním rozsahu a svým návštěvníkům přesvědčivě dokazuje, že Krakovec je torzo unikátní hradní architektury. A zajímavostí je i to, že se zde natáčely scény z filmu Ať žijí duchové

Z Prahy autem vám to bude trvat zhruba hodinu a čtvrt.
 

hrad Krakovec
Krakovec byl útočištěm Jana Husa a oblíbili si ho i filmaři.
Zdroj
Shutterstock

#8 Bezděz

Bezděz právem patří k nejzajímavějším hradům v Česku. Jako jeden z mála se dochoval v původní, čisté podobě. Zachovala se na něm vzácná raně gotická hradní kaple i křížová cesta, kterou lemuje mnoho kapliček. Na svém místě stojí od 2. poloviny 13. století, kdy ho tu nechal vystavět Přemysl Otakar II.

Později byl oblíbený i u velikána českého romantismu Karla Hynka Máchy, který se jím inspiroval při tvorbě děl Večer na Bezdězu a Máj

Z Prahy se na Bezděz dostanete zhruba za 1 hodinu a 20 minut.
 

hrad Bezděz
Hrad Bezděz neodmyslitelně patří k oblasti, které říkáme "Máchův kraj".
Zdroj
Shutterstock

#9 Loučeň

Romantický zámek s rozlehlým parkem a labyrintáriem vám představí život šlechtického rodu Thurn-Taxis na přelomu 19. a 20. století. Mimo jiné se dozvíte, proč se Taxisův příkop jmenuje tak, jak se jmenuje, a proč říkáme taxíkům TAXI.

Historie ale sahá mnohem dál. Zámek byl postaven ve 14. století a vlastnili ho osobnosti nepříliš známých jmen. Bohužel v roce 1945 utrpělo vybavení zámku značné škody během nájezdu sovětských vojsk i místních obyvatel, kteří se chtěli obohatit. Po rekonstrukci v letech 2000–2007 je opět celý komplex přístupný veřejnosti. Děti budou nadšené z 11 labyrintů a bludišť

Z Prahy tu budete za necelou hodinu cesty autem.
 

zámek Loučeň
Loučeň je lákavá i pro děti, hlavně díky labyrintům, které k ní patří.
Zdroj
Shutterstock

#10 Okoř

Okoř je zřícenina hradu z konce 13. století. V 15. století byl hrad kvůli lepší obranyschopnosti přestavěn a rozšířen, ale v roce 1773 se po konfiskaci definitivně stal ruinou. I přesto je to ale oblíbený výletní cíl. Během prohlídky se podíváte na torzo věže, ruiny raně gotické kaple a zbytky pozdně gotického opevnění. O zajímavé akce není na Okoři nouze. V letních měsících můžete zhlédnout šermířská vystoupení nebo výpravné bitvy. 

Z Prahy na Okoř dojedete autem zhruba za 35 minut.
 

hrad Okoř
Okoř je zřícenina s nezaměnitelnou atmosférou!
Zdroj
Shutterstock